W październikowy wieczór DOJRZAŁA AKADEMIA spotkała się na warsztatach kulinarnych na których przygotowywano potrawy z wykorzystaniem tego co dał nam las. Wśród tegorocznych darów lasu dominują grzyby, dlatego większość przygotowanych potraw zawierała ten przysmak. Nie zabrakło tez dań z dziczyzną jak i słodkich wypieków z jagodami, jeżynami. Warsztaty kulinarne z DOJRZAŁĄ AKADEMIĄ stanowiły przygotowanie do festynu pt. „Lesie nasz…’’, którego celem było ukazanie piękna otaczających nas lasów ze zwróceniem szczególnej uwagi na fakt, że są one również źródłem cennego dla zdrowia pożywienia. Do wykorzystywania darów lasu członkinie DOJRZAŁEJ AKADEMII zachęciły Koła Gospodyń Wiejskich z sąsiednich sołectw. Swoje potrawy zaprezentowały KGW z Rusinowa, Władysławowa, Grabowej, Zychorzyna i Przystałowic Małych. Autorki różnorodnych przysmaków wykazały się dużą pomysłowością i chętnie dzieliły się swoimi przepisami. Po prezentacji potraw przyszedł czas na degustację flaków z opieniek, pierogów z grzybami, prawdziwków opiekanych w cieście z borówkami, kiełbas, pasztetów i pieczeni z dziczyzny aż po jagodzianki oraz ciasta z jeżynami i orzechami. Wieczór zakończyła wspólna zabawa przy muzyce ludowej. Prym wiodły siarczyste oberki, skoczne poleczki i urokliwe walczyki. Warsztaty były okazją do upowszechnienia wiedzy o leśnych kulinariach i zdrowych nawykach żywieniowych, które pozwalają prowadzić okalające nas lasy, ale również czasem zacieśniania międzyludzkich więzi.
Kategorie